Zpátky

Celostátní kuchařská soutěž Zdravá 5

20.4. - 26.5.2023

V dubnu 2023 jsem se rozhodla děti přihlásit do kuchařské soutěže – kategorie 1.-2. třída (Spálená palačinka – Izabela H., Jáchym S., Markéta L.) a kategorie 3.-5.třída (Lipovsky kočky – Eliška V., Markéta K., Veronika R.). Kdyby to bylo v mých silách, tak udělám týmů několik, ale i když se to možná nezdá, od samotného vaření přes vymýšlení jídla vyhovujícím podmínkám (čas, vybavení) ve škole, focení, vyplňování přihlášek (součástí přihlášky nebyly pouze fotky a sepsaný recept, ale i příběh, který se vázal k celé realizaci vaření), shánění hlasů, následné trénování, papírování, komunikace s organizátory, příprava dětí do finále (vzdělávací, vizuální, pracovní) až po dopravení do Prahy a účast ve finále, je to proces náročný a myslím, že nám ho stačí absolvovat jednou. Samozřejmě pokud bude možnost zúčastníme se další rok opět, protože máme ve škole spoustu šikovných kuchtíků! Oba naše týmy nezvítězily v hlasování, které probíhalo na stránkách Zdravé 5 a veřejnost mohla prostřednictvím hlasů rozhodnout o jednom týmu z kategorie, který se dostane do finále. Nicméně bylo ještě na odborné porotě, aby vybraly další dva týmy. Alespoň do finále( za kategorii 1. a 2. třída) vybrala porota právě Spálenou palačinku. Hurá! Lipovsky kočky (i nás všechny) moc mrzelo, že nepostoupily i ony, ale snad je potěšila malá cena útěchy a chuť k vaření neodezní! ♥ Soutěžní disciplíny, kterými se muselo ve finále ,,projít”: 1. úkol: Připravit 6 malých porcí pro porotu jako ideální svačinku. Měla to být svačinka, která bude vyvážená a naše porotce ohromí. Na přípravu včetně servírování bylo 20 minut. 2. úkol: Složení obrázku z nachystaného ovoce a zeleniny + úkol využít veškeré části zeleniny (např. nať, slupky apod.). Čas na přípravu byl 15-20 minut. 3. úkol: Soutěžní kvíz (na základní znalosti zásad zdravé výživy, cca 10 minut) – Děti si vylosovaly otázku a porotcům odpověděly. —————— Jídlo, které připravily Lipovské kočky: – ovesná kaše alá ,,Ovesná zvířátka) – úkol: jídlo z obiloviny Jídla, která připravila Spálená palačinka: 1. semifinále – Arašídová pomazánka (využili jsme pouze ruce a mrazák) – úkol: jídlo z luštěniny ( arašídy = luštěnina ) 2. jídlo na finále ( svačinku pro porotu ) jsme zvolili nivovou pomázánku – tento nápad navrhla paní ředitelka a všichni pracovníci ve škole jsme dali hlavy dohromady a doladili vše k dokonalosti. Udělali jsme vše z regionálních potravin (Niva = Otinoves, tvaroh = Olešnice, pažitka = školní zahrádka, rajčátka = Smržice, čerstvý slunečnicový chléb = Benešov, pravý modrotisk = Strážnice, ušité zástěrky = paní Francová – školnice :) ) a vše zaznačily do mapy, kterou jsme vytiskly. Porota byla ze vzhledu i ze samotného nápadu nadšená. Mockrát děkuji všem za spolupráci, bez které bychom se do finále určitě nedostali ! Děkujeme všem také za podporu. Děkujeme paní ředitelce, pedagogickým i nepedagogickým pracovníkům za pomoc s organizací, za poskytnutí dopravních i materiálních prostředků; dětem a rodičům. A také paní učitelce za doprovod, podporu a pomoc! Vše s láskou pro DĚTI ! ♥ Mgr. Iveta Vybíhalová Video z akce a podrobnější info naleznete na : www.zdrava5.cz